Beneficiile izvoarelor termale şi a băilor minerale
În Japonia, a intra în izvoarele naturale fierbinţi este o tradiţie veche de mii de ani, considerată a fi extrem de benefică pentru sănătate. Pentru poporul japonez, baia zilnică (onsen) este o necesitate, o perioadă din zi perfectă pentru relaxare şi pentru reflecţie.
Izvoarele termale sunt subiectul unor cercetări ştiinţifice
Este adevărat că multe spa-uri balneare sau normale au apărut în jurul zonelor cu astfel de izvoare termale, acestea având un caracter binefăcător pentru relaxare, sănătate şi multe alte aspecte. Acest lucru nu se întâmplă doar în Japonia, deoarece se cunoaşte faptul că izvoarele termale, băile minerale şi terapia prin spa deţin o istorie veche în multe părţi ale lumii. Conform cunoştinţelor folclorice, a intra într-un izvor termal înseamnă o mai bună circulaţie a sângelui, un metabolism mai bun şi absorbţia unor minerale esenţiale corpului. Mai mult, există izvoare termale recunoscute pentru tratarea unor boli digestive cronice, constipaţie, diabet şi probleme ale ficatului.
Există numeroşi oameni de ştiinţă care au studiat balneoterapia, care se traduce prin „tratamentul bolilor prin îmbăiere”. Acest domeniu al medicinii nu este în totalitate înţeles, motiv pentru care continuă să fie o zonă de cercetare excelentă pentru oamenii de ştiinţă. Beneficiile acestor îmbăieri sunt şi mai evidente în ape ca şi cea a Mării Moarte din Israel, unde s-a descoperit o legătură puternică între mineralele din această apă şi îmbunătăţiri ale artritei şi a condiţiilor de piele cum ar fi psoriazis sau eczemele.
Care este rolul mineralelor din aceste ape termale?
Din moment ce multe ape termale conţin Sulf, trebuie să vă pregătiţi pentru a simţi mirosul greoi, de ouă stricate, pe care Sulful îl emană. Pe lângă Sulf, în aceste ape termale se găsesc şi Calciu, Magneziu, Fier, Cloruri, Potasiu, Zinc, etc.
Când sunt dizolvate în apă fierbinte, aceste minerale par a oferi nişte beneficii asupra organismului uman. Nu se cunoaşte totuşi dacă în urma îmbăierii aceste minerale sunt absorbite în corp, deoarece există numeroşi factori care influenţează absorbţia în piele. În mod normal, stratul exterior de piele, care în general conţine doar celule moarte, are un rol foarte important în a ţine la distanţă diverse substanţe, inclusiv apa.
În Japonia există un izvor termal care se împarte în şapte piscine diferite, fiecare având o concentraţie diferită dintr-un anumit mineral, concentraţie care se presupune că tratează o anumită boală. Astfel, există o piscină cu Sodiu-Calciu-Cloruri care sunt benefice pentru condiţiile de piele, o piscină cu Calciu-Magneziu pentru alergii şi inflamaţii, una cu Sulf şi Fier pentru majoritatea bolilor.
Oare apa să aibă nişte proprietăţi magice?
Aceste izvoare termale au în general temperaturi cuprinse între 37 – 42 grade Celsius. Această temperatură, pentru unele persoane destul de ridicată, are se pare proprietatea de a înlătura durerea prin blocarea perceptorilor de durere din corpul nostru. Mai mult, concentraţia de minerale şi apă caldă pot să te facă să simţi că pluteşti, ceea ce prezintă beneficii pentru încheieturi şi pentru musculatură. Dar acest lucru se poate verifica şi experimenta chiar şi în cada din casă, după un tratament mai dur la sala de sport.
O informaţie apărută în revista Reumatologie a arătat că terapia prin spa şi balneoterapia par să fie capabile să scădă durerile de spate, în special atunci când sunt temperaturi ridicate. Trebuie totuşi să aveţi grijă să vă hidrataţi în timpul şi după ce baia a avut loc, pentru că temperatura mare a apei cu minerale vă va face corpul să transpire abundent.
În concluzie, folosiţi-vă timpul cât mai inteligent cu putinţă şi mergeţi cât mai des la spa-uri, sunt extrem de benefice. O să venim în curând şi cu o listă de spa-uri pentru balneoterapie din România.