Rolul dioxidului de carbon (CO2) în apa din piscină – partea II

Factorii care interferează cu evaporarea CO2 din piscină

De ce pH-ul apei din piscină creşte după ce acidul a coborât nivelul?

Aceasta este întrebarea la care am încercat să răspundem şi în prima partea a acestui articol, răspuns care a arătat că de fiecare dată când nivelul pH-ului din apă este mai mic de 8,2, acest lucru înseamnă că este în general mai mult CO2 în apă decât nivelul său natural de echilibru în atmosferă. Din această cauză, CO2 aflat în exces în apa din piscină se va evapora în timp în atmosferă, ceea ce duce la ridicarea pH-ului.

Dacă nu este verificat, pH-ul va continua să crească până când nivelul de CO2 va ajunge la un echilibru, creştere care înseamnă între 8,2 şi 8,6 depinzând în totalitate de alcalinitate. Cu cât este mai mic nivelul pH-ului, cu atât mai repede va începe să crească. Cu cât este mai mare alcalinitatea (80 ppm sau mai mare), cu atât va atrage mai repede un pH la un nivel de 8,2 sau chiar mai mare. Aceasta este una dintre problemele pe care constructorii de piscine le vor întâmpina.

Factorii care interferează cu evaporarea CO2 din piscină

Dar evident că există şi excepţii de la această regulă. De exemplu, un factor care interferează cu evaporarea CO2 în atmosferă este prelata pentru piscină. Atunci când piscina este acoperită cu prelate care nu permit eliberarea gazului în atmosferă, cum ar fi prelatele de vinil, schimbul de gaz din apă în aer şi invers este blocat. pH-ul poate să rămână neschimbat zile întregi, poate chiar săptămâni atunci când piscina rămâne acoperită.

Câteva întrebări esenţiale despre CO2 şi pH

Poate vă întrebaţi cât timp îi ia CO2 să se evapore după ce s-a adăugat acid în apa din piscină? Sau poate vă întrebaţi de ce pH-ul îşi creşte sau scade mai repede în unele piscine decât în altele, sau o dată mai repede şi altă dată mai încet în aceeaşi piscină?

Viteza de evaporare a CO2 depinde de câţiva factori, printre care sunt incluşi şi alcalinitatea, temperatura apei, circulaţia, procentul dintre volumul de apă şi suprafaţa de aer la care se expune, precum şi presiunea atmosferică.

Factorii care accelerează evaporarea includ creşterea alcalinităţii (peste 80 ppm), un punt de începere a pH-ul mult mai scăzut, temperaturi mari ale apei, creşterea circulaţiei, o suprafaţă mai mare de expunere a apei la aer şi mai ales creşterea nivelului de oxigen prin intermediul fântânilor, spa-urilor sau a cascadelor.

Factorii care stopează evaporarea, încetinind totodată şi revenirea pH-ului, includ o alcalinitate scăzută a apei, un punct de pornire a pH-ului mare, scăderea oxigenării, o suprafaţă mai mică a volumului de apă  şi o temperatură a apei mai scăzută. De altfel, toate acestea sunt inversul accelerării evaporării.